Kronologi

1961

15.1.

EFTA hyväksyy Suomen vapaakauppa-alueen ulkojäseneksi. Eduskunta vahvistaa liittymisen toukokuussa äänin 146–48 – vastaan äänestävät kansandemokraatit.

16.3.

Oikeuskansleri Olavi Honka suostuu SDP:n, Kokoomuksen, RKP:n, Kansanpuolueen, Vapaamielisten liiton ja Pientalonpoikien presidenttiehdokkaaksi.

27.3.

Suomi liittyy Euroopan vapaakauppajärjestön (EFTA) liitännäisjäseneksi niin kutsutulla FINEFTA-sopimuksella

13.8.

Itä-Saksa aloittaa Berliinin muurin rakentamisen sulkemalla Itä- ja Länsi-Berliinin rajan piikkilankaestein. Saksojen välinen raja oli suljettu muutoin 1952. Kommunistihallinnon päämääränä oli lopettaa länteen suuntautuva pakolaistulva.

15.9.

Veikko Leppäsen veistämä presidentti J. K. Paasikiven patsas paljastetaan Lahdessa.

15.9.

Matti Kassilan ohjaama Kaasua komisario Palmu -elokuva saa ensi-iltansa.

30.10.

Noottikriisi alkaa. Neuvostoliitto vaatii Suomelta toimenpiteitä Länsi-Saksan ja sen liittolaisten uhan torjumiseksi YYA-sopimuksen nojalla.

14.11.

Presidentti Kekkonen hajottaa eduskunnan ja määrää uudet vaalit pidettäväksi helmikuun alussa 1962.

24.11.

Oikeuskansleri Olavi Honka luopuu presidenttiehdokkuudesta.

25.11.

Presidentti Urho Kekkonen ja pääsihteeri Nikita Hruštšev antavat Novosibirskissä käytyjen neuvottelujen jälkeen tiedonannon, jossa Kekkonen myöntää Neuvostoliiton esittämät näkökannat oikeiksi ja Hruštšev ilmoittaa luottavansa Suomen johdon kykyyn hoitaa maan puolueettomuuspolitiikkaa.

26.11.

Presidentti Urho Kekkonen selittää laajassa radio- ja televisiopuheessaan noottikriisin vahvistaneen Suomen ulkopoliittista asemaa ja painottaa Suomen ja Neuvostoliiton naapurisuhteiden olevan hyvät.

15.12.

Väinö Aaltosen suunnittelema P. E. Svinhufvudin patsas paljastetaan eduskuntatalon edustalla.

Suomen ensimmäinen kirjastoauto otetaan käyttöön Turussa.